Auguste Chapdelaine

(1814. – 1856.) - Spomendan: 27. veljače

Autor: Šimo Šokčević

Rođen je u mjestu La Rochelle, u Francuskoj. Bio je najmlađe od devetoro djece Nicolasa i Madeleine Chapdelaine. Upornost u radu i čvrsta vjera u Boga bile su osnovne odrednice te obitelji i karakteristike koje je naslijedio Auguste. Za vrijeme francuske revolucije njegov otac je pružao utočište brojnim svećenicima, te je mladi Auguste u druženju sa njima osjetio svoj duhovni poziv. Dana 1. listopada 1834. godine odlazi u sjemenište. Zaređen je 10. srpnja 1843. godine.

Misionarski poziv

Kroz godine duhovne i intelektualne izobrazbe u njemu je rasla želja da postane misionar. Konačno 1851.godine želja mu se i ostvarila. Godinu dana poslije poslan je u Kinu, u pokrajine Kwan-Tung i Kwang-Si. Tamo nije bilo misionara punih 150 godina. Njegovi prvi misionarski koraci posebno u pokrajini Kwangsi nisu baš bili uspješni. Vratio se u Kwantung, naučio jezik puno bolje, a za to vrijeme se situacija u pokrajini Kwangsi znatno popravila.

Počela je nicati prva župa, zahvaljujući laicima koje su za vrijeme svog prvog boravka podučavali Auguste i njegovi suradnici. Oni su gorljivo naviještali ono što su čuli od njih i te riječi su urodile plodom. Dana 1. srpnja 1855. godine Auguste je uputio pismo svojim nadređenima u Parizu, u kojem ih obavještava da je započeo sa katehetskim djelovanjem i pripravom 180 katekumena za sakrament krštenja.

Teškoće na misionarskom putu

Ipak zadovoljstvo u misionarskom i apostolskom radu za Augusta nije dugo potrajalo. Prvo je uhićen 1854. godine te je dva tjedna boravio u zatvoru.

Zatim je pušten na slobodu. U veljači 1856. godine počeli su žestoki progoni tih malih zajednica koje je zajedno sa svojim suradnicima osnovao. Za vrijeme tih progona bio je konstantno sa svojim vjernicima iako je realno mogao pobjeći u sigurnije krajeve. Dana 26. veljače je uhićen u mjestu Su-Lik-Hien u pokrajini Kwang-Si. Kineske vlasti su zahtijevale od njega da se odrekne svoje vjere, a on im je na to odgovorio:

«Otkad sam razumom spoznao svoju vjeru, ne mogu je se odreći. Ja učim ljude koji nisu upoznali Krista da prakticiraju dobra djela, kako bi baštinili sreću na nebesima.»

Mučeništvo i brutalna smrt

Ubrzo nakon toga bio je nekoliko puta mučen. Toliko su ga izmučili po cijelom tijelu da se nije mogao pomaknuti. Osuđen je na smrt 27. veljače 1856. godine. Odrubili su mu glavu i ostatke njegova tijela bacili životinjama.

Proglašenje blaženim i svetim

Zajedno s njim mučeništvo su podnijeli i njegovi bliski suradnici Lawrence Pe-Man i Agnes Tsau-Kouy. Posebno Agnes Tsau-Kouy je bila značajna po svom vrlo uspješnom katehetskom djelovanju. Proglasio ih je blaženima 27. svibnja 1900. godine papa Leon XIII. Tada je proglašen blaženim i Sveti Auguste Chapadelaine, a svetim ga je proglasio Ivan Pavao II., dana 1. listopada 2000. godine.

Veritas, 16. siječnja 2004. / 13. prosinca 2010.