Veliki Tjedan

S engleskog prevela Gordana Štampar

Na Cvjetnicu slavimo prvu radost proljeća dok slavimo pobjednički ulazak Našeg Gospodina u Jeruzalem, gdje ga je dobrodošlicom dočekala gomila koja ga je slavila i pred noge mu bacala palmino lišće. Ona također označava početak Velikog Tjedna, u kojem se dogodila najveća tragedija i žalost cijele godine.

Raspeti

Isusov pobjednički povratak u Jeruzalem samo je jedna strana priče.

Do tog vremena, mnogi su se Židovi ispunili mržnjom prema Našem Gospodinu. Oni žele da bude kamenovan, nazivajući ga bogohulnikom, naročito nakon što im je dao dokaz svog božanskog porijekla tijekom zimskog posjeta Jeruzalemu na blagdan Posvete Hrama.

Nakon toga se Isus povlači u Pereju od kuda je pozvan u Betaniju. Ondje uskrisava Lazara od mrtvih, što je čudo radi kojeg kod pojedinih farizeja postaje toliko popularan da ga Židovi napokon odlučuju ubiti.

Isus se sklanja u Efrajim, od kuda se šest dana prije Pashe vraća u Betaniju, te pobjedonosno ulazi u Jeruzalem. Iste večeri odlazi iz Jeruzalema i vraća se tek u ponedjeljak. Vrijeme provodi s narodom u Hramu, a u srijedu odlazi na Maslinsko brdo. Ondje apostolima naviješta događaje sljedećih nekoliko dana, uključujući svoju predstojeću smrt.

U Jeruzalem se vraća u četvrtak kako bi blagovao Posljednju večeru sa svojim učenicima. Nakon toga je uhićen i suđen. U petak je bio raspet na Kalvariji, izvan zidina Jeruzalema.

Istog dana je pokopan, a treći dan je uskrsnuo, na uskrsnu nedjelju.

Sve je to naš Gospodin učinio da mi zadobijemo oproštenje grijeha i život vječni u zajedništvu s Njim.

Bog nas je tako ljubio da je poslao svog jedinorođenog Sina da svoj život položi za nas, kako bi nam se oprostili grijesi.

Veritas, 5. ožujka 2003. / 9. prosinca 2010.