Cijena obraćenja

Autor: Joseph Fadelle

Ispovijest bivšega muslimana koji je žrtvovao sve kako bi slijedio Krista

Izdavač: Verbum, Split, 2012. - Biblioteka: Svjedočanstva

Joseph Fadelle: Cijena obraćenja

Nakladna kuća Verbum pokrenula je novu biblioteku Svjedočanstva, a njen prvijenac - knjiga Josepha Fadella "Cijena obraćenja", čitatelje diljem svijeta ostavlja bez riječi.

Tijekom služenja vojnoga roka Mohammed, mladi irački musliman iz vodeće šijitske obitelji, zaprepašteno otkriva da je čovjek s kojim dijeli sobu kršćanin. Mohammed ga pokušava obratiti, no na kraju je on taj čija vjera biva dovedena u sumnju. Po povratku u redoviti život u glavi mu je samo jedna misao: obratiti se na kršćanstvo. Čisto ludilo! Za njegove roditelje i rodbinu to je nezamislivo.

U islamu je promjena vjere zločin, stoga Mohammedova obitelj čini sve što je moguće kako bi ga natjerala da se odrekne vjere u Krista. Nakon zastrašivanja i batinanja dolaze zatvor i dugotrajno mučenje. Mohammed, koji je krštenjem postao Joseph, doživljava dugu kalvariju, ali ne odustaje, iako je protiv njega izrečena smrtna presuda – fetva. Na koncu ga otimaju i odvode rođaci koji prijete da će ga ubiti ako se iznova ne obrati na islam. Upucali su ga i ostavili da umre …

Cijena obraćenja istinita je i potresna životna priča o obraćenju na kršćanstvo Josepha Fadellea. On riskira i žrtvuje sve – obitelj, prijatelje, bogato nasljedstvo i dom, čak i vlastiti život kako bi slijedio Krista. U dramatičnu i vrlo osobnu pripovjedačkome stilu Fadelle otkriva svoj mukotrpni put do vjere i strašan progon koji trpe kršćani koji žive u nasilnu i neprijateljskome okružju u mnogim dijelovima svijeta.

Joseph Fadelle, čije je muslimansko ime Mohammed al-Sayyid al-Moussaoui, rođen je u Iraku u utjecajnoj i bogatoj šijitskoj obitelji.

Nakon što se obratio na kršćanstvo, zatvoren je i mučen u iračkim zatvorima. Pobjegao je u Jordan sa ženom i djecom, ali ga tamo pronalaze rođaci i pokušavaju ga ubiti zbog njegova obraćenja. Godine 2001. uspio je dobiti politički azil u Francuskoj gdje u skrovitosti živi sa suprugom i četvero djece. Njegova knjiga "Cijena obraćenja" postala je međunarodni bestseler. Kada gostuje na predavanjima i predstavljanjima knjige, pod stalnom je policijskom zaštitom zbog izrečene fetve.

Veritas, 1. studenoga 2012.