Izazovi laičnosti

Autor: Carlo Cardia

Etika, multikulturalnost, islam

Izdavač: Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2012. - Biblioteka: Žarišta

Carlo Cardia: Izazovi laičnosti

Načelo laičnosti promijenilo je lice Zapada poprimajući brzo opću vrijednost. Laičnost se pojavila u kršćanskoj okolini, a laička država, u svojem najboljem značenju, građanima jamči slobodu uvjerenja i vjerovanja.

Fundamentalizmi, poput onog islamskog, mogu probiti naše granice i predstavljaju istinske neprijatelje laičnosti i vrijednosti slobode i autonomije. Povijesna uloga vjerske slobode može se izgubiti ako se na Zapadu sruše ponos i vjera u laičku državu. Ekstremni relativizam može također izazvati paradoksalan rezultat pa se i sama laičnost može smatrati relativnom vrijednosti.

Laičnost, međutim, još uvijek može imati povijesno nezamjenjivu ulogu pomičući, u sukobu s islamom, s hinduizmom i s drugim religijama, istu funkciju rastućeg poticaja koji se dogodio prema kršćanstvu. Ako se islam i druge religije oslobode povijesno sporednih elemenata koji zamagljuju poruke, laičnost može potaknuti izbijanje i slavljenje najautentičnijega duhovnog i moralnog nasljedstva koje svaka predaja posjeduje i njeguje u svome odnosu s drugim ljudima.

Tu ćemo se naći pred obratom, sličnim onom koji je uveo modernitet, a koji je sposoban poboljšati život ljudi i slaviti bilo gdje vrijednost religiozne duhovnosti i vjere. Knjiga govori o laičnosti modernih država, o odnosu laičnosti, totalitarizama i ljudskih prava, ali i etike i prava te o odnosu laičnosti i multikulturalnosti.

Veritas, 24. kolovoza 2012.