Izgubljena Biblija

Autor: J. R. Porter

Izdavač: Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2011. - Biblioteka: Monografije

J. R. Porter: Izgubljena Biblija

Riječ je o knjizi o apokrifima, pobožnim legendama, apokaliptičnim vizijama i proroštvima za kakvom već dugo postoji i potreba i ogromno zanimanje javnosti, posebice nakon nedavno objavljenih knjiga koje, navodno, otkrivaju zbog čega Crkva skriva apokrife.

Sada pak ne samo da se daje na uvid antologija svih nekanonskih spisa židovske i kršćanske Biblije, nego se čitatelju nudi i mnogo više.

Osim brojnih crteža, fotografija, karata te ilustriranih prikaza kao i reprodukcija vrhunskih umjetničkih djela koja su nastala tijekom povijesti na poticaj tekstove ove vrste, autor – jedan od vrsnijih stručnjaka za ovu problematiku – čitatelju nudi opću čitanku tih tekstova, procjenjujući njihov kontekst, vlastitost i važnost.

Svako djelo uvršteno u ovu zbirku predstavljeno je kroz reprezentativni izbor tekstova, koji su uz to popraćeni sažetim i vrlo informativnim uvodima i tumačenjima kao i neophodnim podacima potrebnim za dataciju i kontekstualizaciju spisa.

Knjiga je važna za povjesničare umjetnosti, za studente Biblije i kršćanske tradicije i za svakoga čitatelja koji se želi upoznati s toliko znakovitom apokrifnom književnosti.

Veritas, 21. ožujka 2011.