Očeva pripovijest

Autor: Michael D. O'Brien

Izdavač: Verbum, Split, 2013. - Biblioteka. Stilus

Michael D. O'Brien: Oćeva pripovijest

Poznati književnik Michael O’Brien, čiji su romani "Posljednja vremena", "Otok svijeta", "Pomrčina sunca" i drugi oduševili tisuće čitatelja, u ovomu svojem novom romanu nudi suvremeno prepričane prispodobe o dobrome pastiru i izgubljenomu sinu spojene u izvanredno djelo.

Vlasnik male knjižare Alex Graham sredovječni je udovac čiji se život potpuno preokrene kada njegov sin student nestane bez objašnjenja ili bilo kakve naznake kamo je otišao. S minimalnim sredstvima otac započinje dugo putovanje koje će ga prvi put odvesti daleko od njegova sigurna i uredna svijeta. Slijedeći i najmanji trag na koji naiđe, započinje odiseju koja će ga korak po korak voditi na iznenađujuća mjesta i dovesti katkada do zastrašujućih ljudi i opasnosti.

Kroz neizvjesnost i tjeskobu, gubitak i čežnju, Alex Graham uvučen je u međunarodne sukobe, kao i vječni sukob između dobra i zla. Doveden gotovo do ruba izdržljivosti neizrecivim trpljenjima kojima svjedoči ili ih doživljava, otkriva neočekivane izvore snage dok ustrajava u nadi ponovna pronalaska sina – i sama sebe.

Najbolji roman Michaela O’Briena. Stvara likove poput Dickensa, istražuje ljudske odnose poput Jane Austin, posjeduje epski domet poput Tolstoja i Dostojevskoga. Vjerujem da ovaj roman zaslužuje biti uvršten u listu najvećih svjetskih romana.

p. Joseph Fessio, SJ

Veritas, 26. ožujka 2013.