Plamen ljubavi

Autor: José Luis Olaizola

Roman o sv. Ivanu od Križa

Izdavač; Verbum, Split, 2013. - Biblioteka: Stilus

José Luis Olaizola: Plamen ljubavi

Poznati i nagrađivani španjolski književnik José Luis Olaizola u ovomu zanimljivom povijesnom romanu ocrtava upečatljiv portret Ivana od Križa, jednoga od najvećih mistika i duhovnih velikana u povijesti.

U ovome književnom uratku ljubav je u samome središtu drame, a ljubav i jest ono po čemu je najviše poznat sv. Ivan od Križa, veliki mistik i stručnjak za prisnost s Bogom.

Radnja tako i započinje s ljubavnom pričom, opisom romanse između Ivanovih roditelja. Radi ljubavi prema siromašnoj tkalji Ivanov je otac bio spreman žrtvovati i obiteljski status i materijalnu sigurnost.

Pišući o Španjolskoj zlatnoga doba, roman prati radosti i teškoće drevne obitelji mladoga Ivana te potom i njegov dramatičan životni put. Njegovo predano djelovanje iz ljubavi prema bližnjima, njegov svećenički poziv i ulazak u karmelićanski red opisani su sa zadivljujućim stilom.

Nastojanja da zajedno sa sv. Terezijom Avilskom izvrši obnovu reda dovode sv. Ivana do granica izdržljivosti. Njegova su mu se subraća snažno opirala, zatvarala u ćeliju gdje su ga često bičevala i gotovo izgladnjivala na smrt. Unatoč svemu tome, ovaj gorljivi i zadivljujući čovjek kasnije će napisati: "Gdje nema ljubavi, unesi ljubav i dobit ćeš ljubav."

Spajajući istodobno vrhunsku književnost, napetu radnju i duhovnu potku, ovaj roman nudi svima koji ga uzmu u ruku i zadovoljstvo čitanja i duboke duhovne uvide.

Veritas, 28. lipnja 2013.