Stopama svetaca

kapucinski sveci, blaženici, časni i sluge Božje

Izdavači: Kršćanska sadašnjost (Biblioteka: Izvan nizova) i Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića, Zagreb, 2011.

Stopama svetaca: kapucinski sveci, blaženici, časni i sluge Božje

Nakon što je 2008. godine izašao Kapucinski misal, a u jesen 2010. velika povijest reda (Kapucini: povijest jedne franjevačke obitelji) ovih dana hrvatski kapucini čitateljskoj publici nude još jedno vrijedno djelo iz svoje duge i bogate povijesti i franjevačko-kapucinske duhovnosti. Izdana je knjiga s naslovom Stopama svetaca: kapucinski sveci, blaženici, časni i sluge Božje.

Ovo vrijedno djelo zajedno izdaju Kršćanska sadašnjost i Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića. Po sadržaju djelo je vrlo vrijedno i zanimljivo jer se po prvi puta na hrvatskom jeziku donose kratki životopisi svih dosad službeno proglašenih kapucinskih svetaca i blaženika, kao i za silno mnoštvo druge naše braće i sestra za koje postoji mogućnost da danas-sutra od Crkve i sami budu službeno proglašeni svetima i/ili blaženima.

Nije naodmet istaknuti da naš Kapucinski red broji 15 svetaca, 45 blaženika, 137 časnih i slugu Božji.

Ova knjiga nema samo namjeru informiranja, nego i poticanja. Svi su Kristovi učenici, naime, pozvani na svetost. Na tome putu i životnom zadatku uvelike nam od pomoći mogu biti i sveci. Nasljedujući Krista i razne modele stetosti koje nam Crkva nudi preko svetaca i mi sami se možemo uspeti do vrhunaca svetosti. Zato ovo lijepo i vrijedno djelo preporučamo svima, a na poseban način mladima, kao i onima koji se zanimaju za franjevaštvo i duhovni poziv.

Veritas, 30. rujna 2011.