Vukovarski križ

Autor: Emanuel Jurica Beroš

Papa poklonio Križ Dominikanskom samostanu u Dubrovniku

Vukovarski križ

Veliki Vukovarski križ (nazvan tim imenom zbog patnje koju je pretrpio taj grad u domovinskom ratu), dar koji je bio namijenjen Svetom Ocu prilikom Njegova drugog posjeta Republici Hrvatskoj, poklonjen je gradu Dubrovniku, točnije samostanu svetog Dominika u Dubrovniku, u srijedu, 28. veljače 2001. godine.

Ovaj Križ dar je Svjetskog centra Čudo hrvatske naive iz Zagreba, a naručio ga je državni i crkveni odbor za doček pape Ivana Pavla II. Zamišljen je kao poklon hrvatskog naroda Sv. Ocu u znak zahvalnosti. No, Papa je odlučio Križ pokloniti gradu Dubrovniku.

Ovaj Križ, koji je napravljen na poticaj Zvonka Sigetića, izradilo je petnaest naivnih slikara. Svaki od slikara izradio je po jednu postaju Križnog puta, a njima je dodana i petnaesta postaja, koja označava Uskrsnuće. Slike su dimenzija 25x25 cm, te su povezane u krakove križa visokog tri metra. U središtu samog Križa nalazi se slika koja predstavlja Uskrsnuće.

Sveti Otac predložio je da Križ bude postavljen u jednoj rimskoj župnoj crkvi, nakon što bude prikazan u više talijanskih gradova. Ali sami autori ovog djela (Vlado Makar, Martin Kopričanec, Stjepan Ivanec, Martin Mehkek, Zvonko Sigetić, Ivan Lacković Croata, Biserka Zlatar, Mato Toth, Ivan Večenaj Tišlarov, Miroslav Pintar, Ivan Andrašić, Dragica Lončarić, Nikola Večenaj Leportinov, Nada Švegović-Budaj i Ivica Fišter) sugerirali su da se Križ pokaže i u više mjesta u Hrvatskoj. Međutim, Papa je želio da Križ bude smješten u nekoj crkvi, kao znak ponovnog spajanja umjetnosti i Crkve. Grad Dubrovnik odabran je kako bi se povezao Vukovar, grad na Dunavu, i Dubrovnik, grad na Jadranu, kao simboli patnje hrvatskog naroda u domovinskom ratu.

Samostan dominikanaca nije odabran slučajno, jer znano je da samostan ima bogatu riznicu sakralne umjetnosti. Godine 1988. ovaj Križ je poklonjen Svetom Ocu i vrlo vjerovatno nije slučaj da je Sveti Otac baš te godine umjetnicima napisao dugo pismo, u kojem upozorava na uspješnost veza između umjetnika i Crkve, veza koje se nisu prekidale u ovih 2000 godina povijesti Crkve. Papa je pozvao sve umjetnike na otkrivanje dubine, duhovne i religijske dimenzije koja je u svim vremenima obilježavala umjetnost u njenim najuzvišenijim izražajnim oblicima. Ovaj dar, Sveti Otac je darovao i taj čin dvostrukog darivanja objasnio je apostolski nuncij Msgr. Giulio Einaudi, predajući na Pepelnicu Vukovarski križ provincijalu Hrvatske dominikanske provincije o. Frani Prceli, koji se u svojoj zahvali prisjetio i riječi Josepha Beuysa, koji je rekao da čovjek, pa tako i umjetnik, mora proces pribijanja na križ sam propatiti, te da i on treba biti ostavljen od Boga kao i Krist, kako bi došao do cilja – svog djela.

Dubrovački biskup, Msgr. Želimir Puljić, održao je prigodno predavanje na temu – Pismo Svetog Oca umjetnicima -. Govoreći o ovome Križu rekao je da nas on povezuje sa Svetim Ocem, koji, poklanjajući nam križ, pokazuje svoju ljubav, a mi Svetom Ocu možemo uzvratiti naklonošću, ljubavlju i sinovskom privrženošću.

O nastanku Križa govorio je umjetnik Ratko Vince i povjesničar umjetnosti Tonko Karaman.

Svečanoj akademiji dodjeljivanja Križa dubrovačkom dominikanskom samostanu, osim crkvenih velikodostojnika prisutni su bili i dubrovački gradonačelnik Vido Bogdanović, dožupan Pero Cvjetović, te zamjenik predsjednika Vlade RH i predsjednik komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić.

Veritas, 14. prosinca 2010.