Ekumenizam života

Vatikan, 18. siječnja 2013. (Radio Vatikan) - Ekumenizam života vodi nas prema zajedništvu, ustvrdio je kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, govoreći za Radio Vatikan u prigodi otvaranja Molitvenoga tjedna za jedinstvo kršćana koji se do 25. siječnja održava pod geslom: „Što Bog traži od nas“ uzetim iz knjige proroka Miheja.

Govoreći o ekumenskom pokretu kardinal je rekao da se mnogo ostvarilo posljednjih pedeset godina: mnogi dijalozi i približavanja, mislim posebice na veličanstven događaj koji se zbio pred kraj II. vatikanskog sabor, kada su uzajamne ekskomunikacije između Katoličke i Pravoslavne crkve poslane u povijesnu ropotarnicu – istaknuo je kardinal dodajući:

Osim toga, mislim i na važnu Izjavu o nauku opravdanja između Luteranskog svjetskog saveza i Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, a valja podsjetiti da je to bio razlog razdora... Uz to, u međuvremenu se razvila svjetska mreža ekumenskih prijateljstva, a to smatram još važnijim jer nas u budućnost neće voditi ekumenski dokumenti, nego životni ekumenizam – ustvrdio je kardinal dodajući: unatoč svemu cilj nije postignut, još nismo ujedinjeni i još će proći vremena prije jedinstva.

Na primjedbu da je podijeljenost pravoslavnih veliki problem dijalogu, podsjetio je na Međunarodno povjerenstvo između Katoličke i pravoslavnih crkvi, u čijem su sastavu sve pravoslavne crkve osim bugarske. Među pravoslavnima se osjećaju napetosti, stoga smatram vrlo važnim eventualno održavanje opće pravoslavne Sinode. Taj razvoj vrlo pomno pratim jer sam uvjeren da bi održavanje takve Sinode uvelike pridonijelo ekumenskom dijalogu s nama katolicima – istaknuo je kardinal Koch.

Na upit o ulozi Godine vjere u ovom molitvenom tjednu za jedinstvo kršćana, rekao je da je Godina vjere središnjica za tjedan i cijelu godinu, vjera je glavni ekumenski čimbenik. Ekumenizam nije diplomacija niti je politika, ekumenizam je pitanje vjere. Najviše nas ujedinjuje krštenje, koje svi priznaju, i Apostolsko vjerovanje. U tom je smislu Godina vjere veliki izazov da se pronađu korijeni ekumenizma, a oni su upravo u vjeri – zaključio je kardinal Koch.

I u Jeruzalemu danas započinje molitveni tjedan za jedinstvo kršćana, koji se smatra snažnim apelom na jedinstvo kršćana, koje je nužno naročito u Svetoj zemlji i na cijelom Bliskom istoku. Prema već ustaljenom običaju, svaki dan kroz tjedan, kako priopćava agencija Sir – pripadnici će raznih mjesnih zajednica svetoga Grada okupljati na molitvu u crkvama pojedinih vjeroispovijesti.

Započeli su molitveni tjedan u crkvi Svetoga Groba, na Kalvariji, s grko-pravoslavnim obredom, sljedećih dana će moliti u anglikanskog katedrali svetoga Jurja, potom u armenskoj svetoga Jakova te u luteranskoj svetoga Otkupitelja. U srijedu, 23. siječnja, Kustodija Svete Zemlja organizira molitvu u crkvi svetoga Spasitelja, a zaključnu molitvu će organizirati sirijski, etiopski i grčki pravoslavni.