Progledali?

Vatikan, 17. siječnja 2013. (Radio Vatikan) - Talijanski je dnevnik La Stampa objavio prilog svojega dopisnika iz New Yorka u kojem tvrdi da je Organizacija ujedinjenih naroda zabrinuta stanjem svjetskog stanovništva. Zamara se rast svjetskog stanovništva, a prema najsvjetlijim predviđanjima UN-a na početku sljedećeg stoljeća, a možda i prije, rast će svjetskog stanovništva biti manji od ništice.

Stanje je gotovo dramatično u zemljama poput Italije, recimo i Hrvatske, gdje je naročito zabrinjavajuća stopa nataliteta a slijedom toga i demografska stabilnost. Drugim riječima, ili će se rađati djeca, ili se valja suočiti s dvije ozbiljne negativnosti: kratkoročno, nemogućnost održavanja sadašnje radne snage, isplate mirovina i održivi razvoj; dugoročno, teoretski, čak i izumiranje.

Gotovo nakon dvadeset godina mijenja se smjer rasta. Prošle je godine rođena osoba koja je svjetsko stanovništvo dovela do sedam milijardi, ali to je prvi put u povijesti motrenja stanovništva da se povećalo razdoblje prijelaza iz jedne u drugu stopu. Bile su potrebne 123 godine da se stanovništvo od milijarde poveća na dvije milijarde, trideset tri godine do tri milijarde, četrnaest godina do četiri, trinaest do pet, dvanaest do šest, a sada ponovno trinaest do sedam milijardi. Slijed podataka i procjena Ujedinjenih naroda potvrđuju usporavanje rasta: između 1965. i 1970. stanovništvo je poraslo za 2%; za 1,5% između 1990. i 1995, a u sadašnjem mjernom razdoblju za 1,1%; između 2040. i 2045. porast će za 0,5%, a u 2100. godine, možda i prije, posvema će se zaustaviti brojčani rast stanovništva.

Natalitet je općenito u opadanju: u Njemačkoj se snizio na 1,36 djece po ženi, u Italiji 1,4, u Španjolskoj 1,48. Prema toj pokaznici Europa će od sadašnjih 460 milijuna stanovnika na koncu stoljeće spasti na 350 milijuna, a Rusija i Kina će izgubiti 50% od sadašnjeg stanovništva. Ta se težnja obistinjuje i u zemljama u razvoju, natalitet se u Meksiku sa 7,3 djece po ženi snizio na 2,4; u Indiji sa 6 na 2,5; u Brazilu sa 6,15 na 1,9. Usporavanje je zabilježeno i u subsaharskoj Africi. Prema raznim procjenama stanovništvo će se do kraja stoljeća povećati na 9 ili deset milijarda, a nakon toga će opadati broj stanovnika. Austrijski analitički zavod predviđa da će 2300. godine na zemlji biti samo jedna milijarda ljudskih bića ako se natalitet ustali na stopi od 1,5.

U velikoj je opasnosti Italija, dijelom zbog nepostojećeg poticaja natalitetu i dugoročne politike u korist obitelji, ali od ovih političara ništa se bolje nije moglo očekivati. Godinama su govorili da nas je previše, da nedostaju izvori, međutim problem nije u nedovoljnom bogatstvu nego u njegovoj raspodjeli. Tek se sada uočava pogubnost ekološke ideologije, da se razumijemo, one koja čovjeka smatra opasnošću za planet, koja štiti životinje a naravnim pravom proglašava ubijanje ljudskih bića u majčinu krilu i predlaže masovnu sterilizaciju, ta ideologija predstavlja golemu opasnost i našem gospodarstvu – tvrdi na svojemu blogu novinar Tornielli.