Zaključno priopćenje Zajedničkog odbora CCEE i KEK

Vatikan, 6. veljače 2013. (Radio Vatikan) - U Varšavi je od 4. do 6. veljače održan susret Zajedničkoga odbora Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Konferencije europskih Crkvi (KEK) o temi „Vjera i religioznost u Europi koja se mijenja. Novi kršćanski pokreti u Europi: izazov ili prilika?“.

Kako je istaknuto u završnom priopćenju, sudionici su razmotrili izazov koji su pred kršćanske Crkve postavile vjerske skupine i pokreti koji su izvan većinske struje kršćanskih Crkvi. Riječ je o problemu o kojemu se već govori u Ekumenskoj povelji, odnosno zajedničkoj izjavi Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Konferencije europskih Crkvi (KEK), potpisanoj 22. travnja 2001. godine.

U tom je dokumentu – podsjeća se u priopćenju - izražena želja za ozbiljnim razmišljanjem o kritičkim pitanjima druge strane, te za zajedničkim nastojanjem u uspostavljanju ravnopravne rasprave s njima. Osim toga, istaknuto je također da pritom valja razlikovati zajednice s kojima se ima održavati dijalog i susreti, od onih koje zahtijevaju posebnu pozornost s kršćanskoga stajališta (usp. Charta Oecumenica 12).

Na susretu u Varšavi čuli smo znanstvene podatke o takvim pokretima, koji obuhvaćaju neopentekostalne skupine, i razmotrili smo čimbenike koji vode do pristupanja njima – istaknuto je u priopćenju. Slijedom toga razmijenjena su mišljenja kako odgovoriti na taj slojeviti izazov, i to kroz evangelizaciju i kroz obnovu života Crkvi. Posebno je istaknuta zabrinutost za stanje doseljenika u Europu koji se ne osjećaju ugodno u većinskoj struji europskih Crkvi, te se sklanjaju u neki od tih novih vjerskih pokreta. Temeljitije su također razmotrene opće šire prilike te pojave, te je napravljen osvrt na eklektizam, na promjenljivost vjerske pripadnosti, te na način na koji društvene mreže mijenjaju osjećaj pripadnosti i osobne odnose – istaknuto je u priopćenju.

Sudionici su se, među ostalim, sabrali u molitvi za sve ljude koji žive u teškim prilikama, te sa zabrinutošću istaknuli opasnost i nestabilnost stanja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike. Samo je konstruktivni dijalog, u tim specifičnim situacijama, i u cijelim regijama, jedini put kojim valja ići ako želimo pravednost i trajni mir – zaključeno je na skupu.